Vitassuk meg a fórumon... hivatkozz a cikk címére ! |
Vissza a szépségápolás cikklistához... |
Antioxidánsok a bőrrák ellen Új kutatások bizonyítják, hogy antioxidánsokkal a bőrrák kialakulásának kockázata csökkenthető. Az E- és C-vitaminban gazdag antioxidánsok csökkentik a leégés tüneteit, valamint a timin-dimerek előfordulását. Ahhoz, hogy jobban megértsük, mi köze van a bőrráknak a napsütéshez, tudnunk kell, mik azok a timin-dimerek.
|

|
A timin egy, a DNS-en előforduló bázispár. A timin-dimer ugyanazon szálon elhelyezkedő szomszédos timinek között UV-sugárzás hatására alakul ki, és a DNS-szál kissé meghajlik. A test erre persze azonnal válaszol, mégpedig úgy, hogy a két, egymásba kapcsolódott timint újra szétválasztja, ennek során azonban nagy a lehetőség a mutációra, ezek között pedig lehet jó néhány rákos elváltozás is. |
Az antioxidánsok szervezetünkbe juttatásának legjobb módja, ha nagyon sok antioxidáns tartalmú táplálékot fogyasztunk, mint például sötétzöld és narancssárga színű zöldségek, gránátalma vagy a fekete ribizli vagy a kókusz. De magas a zöld tea antioxidáns tartalma is.
|
Nagyon sok fűszer is tartalmaz olyan erős antioxidánsokat, amik enyhítik a leégés okozta bőrbántalmakat és a timin-dimerek létrejöttét. A fűszerekben lévő antioxidánsok a gyulladások és a szabadgyökök számának csökkentésével segítenek megelőzni a bőrrákot. Használjunk az ételek elkészítéséhez bátran gyömbért, ami a vastagbélrák kockázatát is csökkenti, kurkumát, fahéjat, bazsalikomot, szerecsendiót, oregánót, szegfűszeget és kakukkfüvet!
Amiatt nem kell aggódnunk, hogy a főzés hatására eltűnnek a fűszerek áldásos hatásai: 10 percig, 180 fokon készítve az ételeinket nem veszítenek jó tulajdonságaikból, sőt a szerencsdió antioxidáns tulajdonságát felerősíti a főzés!
Azt persze tudnunk kell, hogy ezekkel az antioxidánsokkal csak megelőzni tudjuk a timin-dimerek kialakulását, gyógyítani már nem! Valamint az antioxidánsok nem helyettesítik a napvédő krémeket, amiket mindig használnunk kell, ha 15 percnél hosszabb ideig tartózkodunk a napon! A napszúrástól szintén nem védenek meg, így kalapot, sapkát, kendőt mindig viseljünk, ha kimegyünk a napra!
|
A mára mindenhol elterjedt és jól ismert kellemes, egzotikus ízű fűszer, a fahéj, a fahéjfa kérgének köszönhető. A fahéj fája Sri Lankában őshonos, közepes nagyságú örökzöld.
A fahéjnak különös jelentőséget tulajdonítottak már évezredekkel ezelőtt is: a Bibliából tudhatjuk, hogy Mózes a szent olaj elkészítéséhez fahéjat használt. A legenda szerint pedig Nero egy év fahéjtermését füstölte el felesége temetésénél.
A kínaiak már évezredekkel ezelőtt használták különböző betegségek gyógyítására. Friss kutatásokkal most bebizonyították, hogy a hivatalosan Cinnamomum zeylanicum-nak nevezett fahéj valóban jótékony hatással van a vércukor- és a koleszterinszintre.
|

|
A United States Department of Agriculture (USDA) számos, embereken végzett kutatás eredményéről számolt be. A jelentésekből kiderül, hogy napi fél teáskanál fahéj kifejezetten jótékony hatással van a vércukorszintre. A fahéj ugyanis megerősíti szervezetünk azon képességét, hogy a már megtermelt inzulint használni tudja, különösen az izomszövetekben.
Emellett azt is felfedezték, hogy a fahéj a koleszterinszintre is hatással van: csökkenti az LDL, azaz a „rossz koleszterin” szintjét.
A fahéj mindezeken kívül enyhíti a bélgörcsöket, segíti az étel emésztőrendszerben való mozgását, az izmokra pedig lazító hatással van. A népszerűségéhez az is hozzájárul, hogy enyhíti a menstruációs görcsöket is.
A másik jelentős tulajdonsága antibakteriális hatása. Különösen hasznos a belekben lévő baktériumokkal elleni harcban.
A fahéj a mindennapi étkezésünk része kellene, hogy legyen - állítja A. Kahn kutató, aki a fahéj vércukorszintre tett hatásait vizsgálta.
A fahéjból készült illóolaj allergénként hathat a bőrre és a nyálkahártyára, ezért terhesség idején kifejezetten ellen javalt a használata!
Vizes kivonatát gyomor- és nyombélfekély kezelésére, étvágytalanság és enyhe fáradtság esetén is alkalmazhatjuk.
Külsőleg használhatjuk izomgörcsök- és gyulladás csökkentésére, valamint ízületi és idegfájdalmak csillapítására.
|
|
forrás: fitway.hu 2009.08.09. másodközlés engedéllyel

|
|