Szókereső

RSS

Hirdetések.

Látogatók

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counter- Ma17
mod_vvisit_counter- Tegnap447
mod_vvisit_counter- A héten657
mod_vvisit_counter- A hónapban3545
mod_vvisit_counter- Összesen872216
Designed by:
Menü nutrigenetika módra
Vitassuk meg a fórumon...
hivatkozz a cikk címére !
Vissza a szépségápolás cikklistához...


Menü nutrigenetika módra...

Mindenkinek a maga menüjét!   A táplálkozás tudományának legújabb ága, a nutrigenetika szerint a jövő a személyre szabott étkezésé.

Az emberiség sokáig csak úgy evett, bele a vakvilágba, mindenféle szakszerű megfontolás nélkül. Evett, amikor megéhezett, és evett, ami a keze ügyébe akadt, elvégre soha nem tudhatta, mikor jut megint ételhez. Azután eljött a 20. század, és a dietetika tudománnyá vált, amelynek művelői azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy azonosítsák valamennyi nélkülözhetetlen tápanyagot, és megértsék, melyik milyen szerepet játszik az egészség megőrzésében. Ez a terv meg is valósult, olyannyira, hogy a fejlett országok lakói már rég elfelejtették, milyen a skorbut, az angolkór vagy a többi hiánybetegség.

 

Aztán eljött a 21. század, és kiderült, hogy hiába a sok kutatás és felvilágosító cikk, az olvasók hiába fújják kívülről a kalóriatáblázatot, és vannak tisztában a glikémiás index jelentésével, ettől az étrendjük még nem feltétlenül lesz egészségesebb. Ezért aztán a fejlett orvosi ellátás ellenére sem csökken az olyan, nem megfelelő táplálkozásból (is) eredő civilizációs betegségek száma, mint az elhízás, a magas vérnyomás, a diabétesz vagy az érelmeszesedés. Ehhez társul még az a tény, hogy az emberek életmódja nagyon különböző lehet, emiatt eltérő kosztra van szükségük. Mindez egyértelművé tette a szakemberek számára, hogy új korszak köszöntött be: akkor remélhetjük, hogy az egészség hosszú távon is társunk marad, ha személyre szabott étrendet alakítunk ki.
Ez a felismerés tulajdonképpen nem új, már az ókori kínai-ak is tudták. Különösebb dietetikai képzettség nélkül is belátható, hogy ami jót tesz az egyik embernek, az a másiknak semmiképp sem ajánlható. Például az egyszerű szénhidrátokban és keményítőben gazdag ennivaló valóságos méreg egy cukorbeteg számára, miközben egy atlétát izmosabbá tesz. Az egyénre szabott táplálkozás ötletére csak mi csodálkozunk rá, akik hozzászoktunk, hogy a közétkeztetés jóvoltából többé-kevésbé ugyanazt eszi a négyéves óvodás és a fejlődésben lévő kamasz fiú, a babát váró tanító néni és kétgyerekes, folyton rohanó kolléganője, a pocakos igazgató és a nyugdíjasotthon lakói. Ám hogy az igények mennyire eltérőek lehetnek, azt megtapasztalhatjuk, ha vacsorára invitálunk egy népesebb társaságot. Hamar kiderül, nincs két ember, aki hajlandó lenne ugyanazt enni. Mert az egyik Atkins-diétát tart, a másik vegetáriánus, a harmadik tejérzékeny, a negyedik nem eszik szénhidrátot, az ötödik allergiás a krumplira – vagyis a legjobb, ha étterembe megyünk.


...
A cikk folytatása a februári lapszámban található.
[ELLE 2010/02]

 
noknegyvenfelett WQW webkatalógus Linkgyűjtemény és RSS gyűjtemény www Weblink Linkgyűjtemény, Linkek
LinkBank anti spam MEGAPORT
ADP linkek - linkkatalógus Kötelező biztosítás Linkelő linkkatalógus PageRanker Katalógus társkereső WQW Webkatalógus WorldDirect Weblinkkatalógus autóbérlés
Kék Linktár Big Generation linktár Tonebox.net linkgyűjtemény Szolgáltatás linkgyűjtemény Linkkatalógus Seobaglyak Linkeskedjunk linkkatalógus Portal.hu
Sajtok Világa
Google PageRank