* Ma 2021. október 17., vasárnap, Hedvig napja van. Holnap Lukács napja lesz.
* Címlap* Partnerkereső* Bejelentkezés* Szerzői Jogok* Adatvédelem* Impresszum

Szókereső

RSS

Hirdetések.

Látogatók

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counter- Ma53
mod_vvisit_counter- Tegnap41
mod_vvisit_counter- A héten376
mod_vvisit_counter- A hónapban1464
mod_vvisit_counter- Összesen1016890
Designed by:
A nap sem úgy süt...

Vitassuk meg a fórumon... hivatkozz a cikk címére Vissza a szépségápolás cikklistához...!

A nap sem úgy süt...

A borongós őszi-téli időszakban legalább gondolatban kalandozzunk a napsütéses nyárba...

A Balaton partján sétálva láthatjuk, hogy sokan meg sem hallják az orvosok figyelmeztetését, mondván, régebben sem használtam fényvédő krémet, sem kalapot, egész nap a vízparton tartózkodtam, mégsem lett semmi bajom. Ez biztosan igaz, de néhány körülményt sajnos figyelmen kívül hagynak.

Az ózon ugyan megvédene a napból érkező káros sugaraktól, de annak csökkenését már 1970-ben megállapították a kutatók. Az ózonréteget bizonyos kémiai anyagok bontják, ezek közül az egyik legfontosabb csoport az úgynevezett CFC-k.

Ezeket a halogénezett szénvegyületeket sok helyen használták, az ipari termelésben hűtőközegként, oldószerként az elektronikai iparban, a spray-k hajtóanyagaként, zsírtalanítóként, szigetelőanyagként. Teljesen veszélytelennek gondolták, de kiderült, hogy a napból érkező UV sugárzás fotokémiai úton bontja ezeket a vegyületeket, amik bizonyos feltételek mellett okozzák az ózonréteg elvékonyodását. Ha az eléri az 50%-ot, akkor már ózonlyukról beszélünk. Ez olyan bonyolult, soktényezős folyamat, amit a tudósok hosszú megfigyelések után tudtak csak megérteni. A CFC-k alkalmazását betiltották, de 50 év szükséges ahhoz, hogy kikerüljenek a sztratoszférából, és az ózonegyensúly helyreálljon.

Az ózonlyuk megjelenésével a káros sugarak akadálytalanul hatolnak át az ózonpajzson.

Mivel számos bőrproblémát, közöttük a legveszélyesebb bőrrákot, a melanoma malignumot is okozhatják, ezért jobban kell ellenük védekeznünk.

Kozmetikusok és bőrgyógyászok szerint egyre gyakoribb azok száma, akiknek bőre érzékeny a fényre. A túl gyakori tisztálkodás az illatosított szappanokkal, tusfürdőkkel, károsítják a bőrt, mert sok zsírt és folyadékot veszít. Kerüljük a gyümölcssavakat, szalicilsavat, propilénglikolt tartalmazó kozmetikumokat, és az erősen habzó tisztálkodó szereket.

A fényre érzékenyek gyorsan leégnek, de akár csalánkiütések is jelentkezhetnek. A viszketés, a kiütések tavasszal kezdődnek, aztán általában enyhülnek.

A fényérzékenységet kiválthatják bizonyos antibiotikumok, vízhajtók, vérnyomáscsökkentők, cukorbetegek gyógyszerei is. Ha a gyógyszer mellékhatása között találjuk a fényérzékenységet, akkor ne menjünk napra, amíg azt szedjük.

A fényérzékenységet növelhetik növények is, mint a petrezselyem, kömény, ánizs, paszternák, citrusfélék, sárgarépa, napraforgó, de bizonyos virágok, például a krizantém és az őszirózsa is. Ne használjunk bergamottolajat, ami parfümökben is megtalálható és a napolajokban is. Gyógynövények, például az orbáncfű, de egyes teák, így az Earl Grey is érzékennyé tehet a fényre, ez utóbbi speciális ízét a bergamot narancs héjából kivont olaj hozzáadásával érik el.

Az állatok tollazattal, bundával, szőrzettel védekeznek a napsugárzás ellen. Az ember kitalálta a ruházatot. Mivel a veszély egyre nagyobb, főként Ausztráliában nőtt meg a bőrrákban szenvedők száma, ezért nem csoda, hogy olyan ruhaanyagot kísérleteztek ki, amely véd a nap káros sugaraitól. Az UPF jelölést használják arra, hogy kifejezzék az UVA és UVB sugarak áthatolásának mértékét. Az UPF15 jelölésű ruhadarab esetén, az megvédi bőrünket a káros UV sugarak 93,3%-ától. Az UPF 50 azt jelenti, hogy a ruhadarabot érő UV sugarak 97,5%-át elnyeli a szövet, és nem engedi, hogy károsítsa a bőrt.

A fényérzékenység elhatalmasodása nagy veszélyt jelent a szervezet számára. Helmut Kohl közismert német politikus felesége valószínűleg fényallergiája miatt vetett véget életének. Az asszonynál a fényallergiát egy jóval korábbi antibiotikum-kezelés okozta. Kohl asszonynál ez a betegség odáig jutott, hogy még a lámpafényre is hólyagok keletkeztek a bőrén.

A nyár legmegdöbbentőbb látványa azonban az, amikor kisgyermekeket hagynak fedetlen fejjel a tűző napon órák hosszat. Jó lenne, ha megértenénk, hogy nemcsak mi, hanem Földünk is változik, és alkalmazkodnunk kell ehhez egészségünk érdekében.


forrás: fitway.hu
másodközlés engedéllyel

 

Hirdetés ..

noknegyvenfelett WQW webkatalógus Linkgyűjtemény és RSS gyűjtemény www Weblink Linkgyűjtemény, Linkek
LinkBank anti spam MEGAPORT
ADP linkek - linkkatalógus Kötelező biztosítás Linkelő linkkatalógus PageRanker Katalógus társkereső WQW Webkatalógus WorldDirect Weblinkkatalógus autóbérlés
Kék Linktár Big Generation linktár Tonebox.net linkgyűjtemény Szolgáltatás linkgyűjtemény Linkkatalógus Seobaglyak Linkeskedjunk linkkatalógus Portal.hu
Sajtok Világa
Google PageRank