Szókereső

RSS

Hirdetések.

Látogatók

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counter- Ma104
mod_vvisit_counter- Tegnap158
mod_vvisit_counter- A héten390
mod_vvisit_counter- A hónapban3189
mod_vvisit_counter- Összesen904331
Designed by:
Az ajkak ápolása

Vitassuk meg a fórumon... hivatkozz a cikk címére ! Vissza a szépségápolás cikklistához...

Az ajkak ápolása

Ne hanyagoljuk el az ajak ápolását, hisz nagyon fontos, mert a figyelmet magára vonja és árulkodik érzelmeinkről. Ha társaságban vagyunk, csevegünk, akkor is fókuszba kerül. Emellett árulkodik egészségi állapotunkról is.

Az ajkak nem tartalmaznak faggyúmirigyeket, sem verejtékmirigyeket. A száj bőrén nincs szőrzet, nagyon vékony bőrrétegek alkotják, nem tartalmaz bőr pigmentet, ezért az erek átlátszanak a bőrön keresztül, és a száj piros. Az ajkak sok idegvégződést tartalmaznak, ezért érzékeny az érintésre, hőhatásra. Alakját könnyen változtatja, mert nem kapcsolódik közvetlenül csonthoz. Segíti az evés-ivás folyamatát, védelmet nyújt, érzelmet fejez ki.

 


 


A száj nagy ellensége a herpesz, vagy népies nevén a csúz.

Ezt a herpesz szimplex vírus 1-es típusa okozza. Meg kell különböztetni a herpesz szimplex vírus 2-es típustól, ami a nemiszerveken okoz tünetet és nemi úton terjed. Ez a típus is okozhat herpeszt, és az 1-es is okozhat a nemiszerveken elváltozást. Általában már fiatal korban fertőződik az emberek nagy része az 1-es típussal, amely örökre a szervezetben marad. Nagyon gyorsan terjed a bőr érintkezésével, ezért egyik személyről a másikra átvihető a fertőzés, de közösen használt evőeszközről, pohárról is. Bár sok emberben megtalálható ez a vírus, csupán egy részük szenved a szájon megjelenő elváltozástól, mert az emberek szerencsésebb részében szépeket álmodik, vagy valószínűleg antitesteket termel a szervezet a vírussal szemben.

A sebek megjelenését okozhatja láz, más fertőzés, stressz, leégés, hideg időjárás, száraz ajkak, hormonváltozás a menstruáció és a terhesség idején, sebesülés a szájon, fogászati probléma, gyógyszer, vitamin- vagy ásványi anyag hiánya és bizonyos ételek. Ezek a tényezők legyengítik az immunrendszert, teret adva a vírusnak az aktivizálódásra.

Akinek már volt, az jól ismeri a jeleket. Égető érzés valahol az ajkak körül. Aztán bőrpirosodás, égető hólyag, fájás, szurkálás. Vannak olyanok is, akiknél a herpesz szájon való megjelenése előtt az influenzához hasonló tünetek jelentkeznek. A szájon jelentkező herpesz aztán néhány nap múlva elszárad, sárgás felületű lesz, leesik.

A herpesz legtöbbször az ajkakon jelentkezik, de az orr körül és az arcon, közel az ajkakhoz is előtűnhet, sőt az ínyen is. Vigyázni kell, mert kezünkkel más területeket is megfertőzhetünk. Különösen veszélyes következményekkel járhat a szem fertőzése.

A megelőzés, elkerülés lehetőségei

Nincs ellene tökéletes védekezés, csak kordában tudjuk tartani.

Kerüld a stresszt, fáradtságot, kimerülést, leégést, hideg időjárást, száraz levegőjű környezetet! Használj UV-védő hatású szájápolót! A kávé egyesek szerint növeli a herpesz megjelenésének gyakoriságát. Ha már megjelent, akkor kerüljük a savas, sós ételeket. Ilyenkor másokra is legyünk tekintettel, többször mossunk kezet, ne igyunk más poharából. Kerüljük más bőrének érintését. Ne nyúljunk hozzá a herpeszhez. Az érintett részen ne használjunk kozmetikumokat. Kutatások szerint a herpesz ajkakon való megjelenését B12- és kalciumhiány okozza. Ezért ezeknek a pótlása nemcsak a megelőzésben, hanem a kezelésben is segíthet.

A cink és heparin tartalmú kenőcsökkel rövidíthetjük meg kellemetlen tüneteiket. A bőr védelmét segítő allantoint, kakaóvajat, glicerint tartalmazó krémek is hasznosak. Ezek a kiszáradástól és így a herpesz megjelenésétől védenek. A gyógyszertárakban több herpeszre ajánlott kenőcs is kapható. Tapasztalatok alapján nagyon jók a homeopátiás krémek. Legújabb termék a tapasz, ami esztétikailag is előnyös, mert láthatatlanná teszi a hólyagokat, ugyanakkor elkerülhető arcunk más területének és másoknak a megfertőzése. C-vitamin szedése, E-vitamin és cink tartalmú krém használata gyorsítja a gyógyulást. Ajánlott aloe vera ital, grapefruitmag-kivonat, mentatea fogyasztása is.

 

 


A száj másik nagy ellensége a kiszáradás

A bőr az ajkakon nagyon vékony, csak kevés melanint termel, ami egy természetes bőrpigment, és segít a káros UV-sugarak szűrésében. Az ajkak a kevés melanin miatt nagyon sérülékenyek, érzékenyek. Nem barnulnak le, ezért napozással újra és újra kitesszük a káros sugarak veszélyének. A túlzott napozás a kollagént is károsítja, ami az ajkaknak a teltséget adja, és megakadályozza a ráncosodást annak környékén. Ügyeljünk rá, hogy milyen napszakban, mennyit tartózkodunk napon, és ne csak az arcunkra, de ajkunkra is használjunk hidratáló, legalább 15-ös fényvédő faktorú krémet. Ezek védenek az UVA és UVB sugarak ellen. A krémet legalább 30-perccel azelőtt kell alkalmazni, hogy napra mennénk.

Az ajkakon jelentkező öregedés bizonyos tekintetben hasonló a test más részein lévő bőr öregedéséhez. Az ajkak elvesztik finomságukat, simaságukat, egyenletességüket, ami a kollagén károsodásának és a bőr alatti zsírhiánynak a következménye. Az ajak elveszti teltségét is. A hidratáló és kondicionáló kezelések és termékek, vitaminok, alfa-hidroxi sav alkalmazása segíthet az öregedési folyamat lassításában.

forrás: fitway.hu 2008.04.04.
másodközlés engedéllyel

 

Hirdetés ..

noknegyvenfelett WQW webkatalógus Linkgyűjtemény és RSS gyűjtemény www Weblink Linkgyűjtemény, Linkek
LinkBank anti spam MEGAPORT
ADP linkek - linkkatalógus Kötelező biztosítás Linkelő linkkatalógus PageRanker Katalógus társkereső WQW Webkatalógus WorldDirect Weblinkkatalógus autóbérlés
Kék Linktár Big Generation linktár Tonebox.net linkgyűjtemény Szolgáltatás linkgyűjtemény Linkkatalógus Seobaglyak Linkeskedjunk linkkatalógus Portal.hu
Sajtok Világa
Google PageRank