Hatékony gyulladáscsökkentő
Az omeg-3 zsírsavból a szervezet olyan hormonszerű molekulát állít elő, aminek gyulladáscsökkentő hatása van. Ezért nagyon értékes a lenmag és a belőle készült olaj, ellentétben a sok omeg-6-ot tartalmazó állati és növényi zsírokkal, amilyen a margarin, vagy a kukorica, napraforgó, pálma és mogyoróolaj. Az omega-6-ban ugyanis gyulladás-megelőző molekulák találhatók.
Az omega-3 viszont képes csökkenteni a gyulladásos összetevőkkel is rendelkező betegségek kialakulását, az asztmát, ízületi gyulladást, migrént, csontritkulást.
Diót, lenmagot, lenolajat az asztalra a csontok egészségének megőrzésére
A dióban és a lenmagban található omega-3 zsírsav segíti a csontozat erősségének megőrzését.
Táplálkozásunkat mindenképpen az omega-3 túlsúlynak kell jellemeznie az omega-6-tal szemben. Ezt már kísérlettel is bizonyították. A résztvevőket három csoportra osztották, az egyikben az omega-6 fogyasztása, a másikban az omega-3-é volt túlsúlyban, a harmadikban pedig a tipikus amerikai étkezést modellálták, ami szintén omega-6 túlsúlyt jelent.
A hat hétig tartó táplálkozási előírás után megmérték a vér N-telopeptid szintjét, ami a csontozat leépülésének mutatója. Az omeg-3 túlsúlyú táplálkozásban ez a szint jóval alacsonyabbnak bizonyult a többinél, tehát érdemes csontozatunk védelmében megfogadni a tanácsot, és asztalunkra helyezni a diót, a lenmagot, vagy lenolajat.
A sejtek és az érfalak őre
Az omega-3 további előnyökhöz juttatja szervezetünket. Csökkenti annak lehetőségét, hogy az erekben lerakódások képződjenek. A sejtmembrán rugalmasságát megőrzi. Ezek a membránok a sejt őrei, beengedik a tápanyagot, segítik a melléktermékek távozását. Az omega-3-ban gazdag táplálkozás a vastagbelet megvédi a mérgező anyagoktól, a szabadgyököktől, így segítséget nyújt a rák megelőzésében.
Az INTERMAP nemzetközi tanulmány olyan adatokat gyűjtött össze, amelyek egyértelműen bizonyítják, hogy az omega-3-ban gazdag táplálkozás csökkenti a vérnyomást. Az adatokat számos országban gyűjtötték össze, Amerikától Japánig, így azt is megállapították, hogy valójában mindegy, hogy halakból vagy dióból és lenmagból kapja-e meg a szervezet az omega-3 zsírsavat, a vérnyomásra egyformán jótékonyan hatnak.
A magas koleszterinszint is szinte már népbetegségnek tekinthető. Egy tanulmány során 40 magas koleszterinszinttel rendelkező betegnél hasonlították össze a lenmag és a magas koleszterinszintre ajánlott gyógyszer hatását. Hatvan nap után megállapították, hogy a gyógyszerekkel egyforma mértékben csökkentette a lenmag az össz-koleszterinszintet és ebből a káros koleszterin százalékát.
|