* Ma 2022. december 03., szombat, Ferenc napja van. Holnap Borbála és Barbara napja lesz.
* Címlap* Partnerkereső* Bejelentkezés* Szerzői Jogok* Adatvédelem* Impresszum

Hirdetések.

Látogatók

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counter- Ma80
mod_vvisit_counter- Tegnap60
mod_vvisit_counter- A héten684
mod_vvisit_counter- A hónapban238
mod_vvisit_counter- Összesen1065134
Designed by:
Tények és tévhitek az eegészséges étkezésről...

Vitassuk meg a fórumon... hivatkozz a cikk címére Vissza a szépségápolás cikklistához...!

Tények és tévhitek az egészséges étkezésről...

- Az ételbiztonság megszállottjaitól

Az Egyesült Államokban évente 48 millió ember (minden hatodik amerikai) szenved élelmiszer-eredetű betegségben. A közegészségüggyel és biztonsággal foglalkozó NFS elindította Mítoszromboló programját.

A küldetés: a széles körben elterjedt ételbiztonsági félreértések tisztázása, és olyan követhető lépések biztosítása, mellyel a családok megóvhatják magukat az ételmérgezésektől. A gyermekeket a helyes kézmosásra tanítják egy játékos webfelületen, s az NFS reméli, hogy olyan generáció nő fel, mely kielégítő "konyhai tudással" rendelkezik majd.

Mi pedig részesei lehetünk egy izgalmas mítoszrombolásnak, melyben az érdekes ötletek mellett néha egészen hajmeresztő és túlzónak tűnő javaslatokkal is találkozunk - mi magyarok.

1. Mítosz: "A mikrohullámú sütőm megsemmisíti a baktériumokat, így az ott készülő étel biztonságos."

Tény:

Nem maga a mikrohullámú sütő semmisíti meg a baktériumokat, hanem a hő, amit generál - figyelmeztet a NFS. Ehhez megfelelő belső hőmérsékletre van szükség. A mikróink ellenben egyenetlenül melegítenek, már csak az étel szabálytalan formája és vastagsága miatt is, és ezen a forgótányér sem segít. Az eredmény: hideg pontok maradnak az ételben, s itt a veszélyes baktériumok vígan túlélnek.

Megoldás: Talán a legtöbbünk el sem olvassa a mikrohullámú sütő használati utasítását, elvégre ma már csukott szemmel is kezelni tudjuk az ismeretlen darabokat. Pedig ételbiztonsági szempontból hasznos tanácsokról maradhatunk le!

Ha a használati utasítás javasolja az étel forgatását, kevergetését a főzési folyamat során, akkor érdemes követnünk a javaslatot. Tartsuk be az előírt elkészítési intervallumot is! Az ételbiztonság megszállottjai egyenesen azt javasolják, hogy ellenőrizzük a mikrózott étel hőmérsékletét hőmérővel - na nem is akármilyennel, hanem az általuk hitelesített hőmérővel. Ha most éppen mi akarnánk szőrszálhasogatók lenni, azt kérdezhetnénk: akkor szurkodjuk teli az ételt a hőmérővel, nehogy egy esetleges hideg pont maradjon?

2. Mítosz: "Minden salátát, zöldséget megmosok, különben megbetegedhetek."

Tény:

A legtöbb gyümölcsöt és zöldséget valóban alaposan meg kell mosnunk, ellenben a "fogyasztásra kész" jelzéssel ellátott ételeket nem kell megtisztítanunk. Ezek az "előmosott" ételek csomagolás előtt tisztítási folyamaton mennek keresztül. Az ételbiztonság megszállottjai éppen hogy óva intenek minket az ilyen zöldségek újbóli mosásától, mert így fennáll az étel újraszennyeződésének lehetősége.

A szőrszálhasogató ember ismét kérdez: akkor minek mossuk meg egyáltalán a zöldségeket és gyümölcsöket, ha ez fertőzésveszélyt jelent? De talán erre is megvan a tudomány maga válasza. Így például a 2011-es NSF tanulmány kimutatta, hogy a konyhai mosogató az otthonok azon pontja, ahol a legtöbb baktérium hemzseg, s ha nem megfelelően fertőtlenítjük, akkor ételszennyeződést okoz. Az NFS tanácsa: az előre tisztított zöldségekkel tiszta kézzel kell bánni, és persze a konyhai eszközök is legyenek tiszták.

3. Mítosz: "Nem kell ételhőmérőt használnom. Ránézésről meg tudom állapítani, ha az étel elkészült és az ujjaimmal is ellenőrizni tudom a hőmérsékletet."

Tény:

Ha valóban szeretnénk tudni, hogy ételbiztonsági szempontból is "készre sült" az ételünk, akkor bizony hőmérőt kell használnunk - állítja az NFS. És milyen hőmérőt? Igen, NFS hitelesítésű hőmérőt!

A szín, az állag, de még a gőz sem egyértelmű mutatója az élelmiszer biztonságnak. A külső felület ugyan lehet gőzölgő és forró, de odabent hidegpontok maradhatnak. Mellesleg az NFS saját megoldásaiban is körültekintő: a hitelesített hőmérőket minden használat előtt alaposan meg kell tisztítani!

forrás: arctornabuda.hu
másodközlés fitway.hu  engedéllyel

 

Hirdetés ..

noknegyvenfelett WQW webkatalógus Linkgyűjtemény és RSS gyűjtemény www Weblink Linkgyűjtemény, Linkek
LinkBank anti spam MEGAPORT
ADP linkek - linkkatalógus Kötelező biztosítás Linkelő linkkatalógus PageRanker Katalógus társkereső WQW Webkatalógus WorldDirect Weblinkkatalógus autóbérlés
Kék Linktár Big Generation linktár Tonebox.net linkgyűjtemény Szolgáltatás linkgyűjtemény Linkkatalógus Seobaglyak Linkeskedjunk linkkatalógus Portal.hu
Sajtok Világa
Google PageRank