* Ma 2024. június 23., vasárnap, Zoltán napja van. Holnap Iván napja lesz.
* Címlap* Partnerkereső* Bejelentkezés* Szerzői Jogok* Adatvédelem* Impresszum
Nem kell ide kés...
Vitassuk meg a fórumon... hivatkozz a cikk címére ! Vissza a cikklistához...

Visszatekintő!

Nem feltétlen kell mindenkinek öregnek éreznie magát, ha átlépte a 40-et. Lehet még attól nyugodtan jó nő, csinos alakú, üde arcú, feszes bőrű. Ám az igaz, magától ez már ilyenkor nem megy, a szépségért – a fiatalos bőrért, a vonzó alakért – ebben a korban jócskán meg kell dolgozni. De megéri! Legalábbis Bíró Éva, az arctorna debreceni trénere ezt állítja, s azt is elmondja, miért.

 


A szépség belülről fakad, de kívül is vigyázni kell rá (Illusztráció)

Cívishír: Igaz az, hogy mint minden életmódváltást, fogyókúrát, sportolást, úgy az arctornát is fejben kell elkezdeni?
Bíró Éva: Igen. Az első lépés mindig akkor születik, amikor tükörbe nézünk és elhatározzuk: bizony eljött az idő, hogy tegyünk valamit. Az izomnak természetesen időre van szüksége a fejlődéshez, ehhez pedig rendszeres munkára, ami pár hónapig kitartást kíván mindenkitől. Ki ne szeretne szebb és fiatalabb arcot? Vagy sokáig megőrizni tökéletes vonásait és mellé még – plusz ajándékként – szebb bőrt is kapni?

Cívishír: Ezek szerint hinni kell benne, másképp nem lesz eredménye a próbálkozásnak.
Bíró Éva: Nem szükséges feltétlenül hinni benne, mert az izom minden esetben fejlődik. Viszont nagy mértékben meggyorsítja fejlődését, ha fejben is ott vagyunk, ugyanis ha vizuálisan is elképzeljük, hogy éppen melyik izmot dolgoztatjuk, az még 10-15 százalékot hozzátesz az eredményhez. De ez minden testmozgással így van, nemcsak az arctornával. A gyakorlatok betanítása során mindig pontosan elmagyarázom, megmutatom és szemléltetem, hogy melyik izomcsoporttal fogunk dolgozni, ezért a tanítványaimnak nincs nehéz dolguk agyban körülhatárolni a megdolgoztatni kívánt területet. Az érzet, amit torna közben tapasztalnak (hasonlóképpen feszül, ég, dolgozik, mint bármely testrészünk edzés közben) biztosít mindenkit arról, hogy megtalálták régóta szunnyadó arcizmaikat, melyek nagy részének létezéséről eddig nem is volt tudomásuk. A gyakorlatok végzésekor sokan meglepődnek, hogy „Jé, itt is van izom ?!!” Ezek után értik meg igazán az arctorna lényegét, s a kezdeti szkeptikusok is megnyugszanak.

Cívishír: Azt olvasom a honlapotokon, hogy a legjobb az, ha valaki 28-30 éves korban kezdi el tornáztatni (szakszerűen) az arcát. Ha visszagondolok, nekem a 28. évemben az újságírói pályafutásom elindulása, 30 évesen pedig a második gyermekem születése volt a legfontosabb. Kicsit se törődtem a ráncaimmal…
Bíró Éva: Ez nálam is pontosan így volt. 30 évesen engem sem érdekeltek még a ráncaim. Nyaktól lefelé gondoltam csak a testedzésre, és megpróbáltam kihozni magamból a maximumot. Úgy gondoltam, hogy ez az állapot még sokáig így marad. Az alkohol, a cigaretta, a kávé kimaradtak az életemből, miért is öregednék? Teljesen természetesnek vettem, hogy nincsenek ráncok, arcom izmai a „helyükön vannak”, nem lötyögnek és nem puhák. Aztán, lehettem vagy 35 éves, mikor a tükörbe nézve észrevettem, hogy valami nem az igazi. Itt-ott 1-2 pici ránc, ami előtte nem volt, valahogy az arcom kicsit nyúzottabbnak, beesettebbnek tűnt, pedig nem fogytam. Ezek után, szinte sorsszerűen, láttam egy riportot az arctornáról, ahol levezették, hogy az orca- és az oldalsó arc izmainak enyhe megereszkedése kölcsönöz egyfajta fáradt arckontúrt, amit ezzel a tornával szépen lehet korrigálni, illetve késleltetni. Úgy gondoltam, hogy nincs mire várni és halogatni sem érdemes, mert az mindig a tett halála!

Cívishír: Mi a különbség egy huszonéves és egy negyvenen túli nő tornáztatása között?
Bíró Éva: Azért jobb az első jeleknél elkezdeni az arctornát, mert itt rövid idő alatt érhetünk el eredményt. Ebben a korban az izmok még jó állapotban vannak, úgynevezett szinten tartással megőrizhetjük ezt az állapotot, illetve korrigálhatjuk a kisebb hibákat. Felső korhatár azonban nincsen, negyvenen, sőt ötvenen túl is szép eredményeket lehet elérni. Ebben az esetben azonban nem a megelőzés a cél, hanem az arc feszesítése.
Negyvenen túl is ugyanazokat a gyakorlatokat végezzük, de itt már több időt kell rászánni. Körülbelül a 10-12. foglalkozás után minden korosztály érzi magán a változást, de az igazi eredmény 40 felett még várat pár órát magára. A kor előrehaladtával a bőr veszít folyamatos megújuló, vízmegkötő és tápanyagfelszívó képességéből, rugalmasságából. A ráncosodást az izmok és az arcon lévő szövetek folyamatos víz- és tápanyagvesztesége okozza. A bőr lassan és csak egy bizonyos mértékig tudja követni az alatta lévő izomtömeg csökkenését, de a rugalmassága véges, emellett maga is vékonyodik, zsugorodik. Ha a folyadékegyensúly fölbillen, a fogyatkozó izom fölött holt tér alakul ki, a bőr összegyűrődik. Az izom nemcsak csökken, hanem puhul is, mert veszít a rugalmasságából. Az arctorna ezt a folyamatot fordítja vissza. Növeli az izom tömegét az arcon, alulról tölti fel és simítja a bőrt. A megereszkedett izmok a kitartó munka hatására visszarendeződnek eredeti helyükre, az izomzat visszanyeri rugalmasságát, így az arc újra feszes lesz. Látványosan csökkennek az orr és a száj melletti függőleges barázdák, a szarkalábak, a homlokbarázdák.
Az arctorna hatására bőrünkben vérbőség jön létre, felgyorsul a vér- és a nyirokkeringésünk, ennek köszönhetően gyorsabban célba érnek a tápanyagok és elszállítódnak a bomlástermékek. Gyorsul a sejtek megújulása. A vérkeringés fokozódása a bőr mirigyeinek működésére is jó hatással van, valamint a kötőszöveti sejtek, rostok életképessége is fokozódik.

Cívishír: Mi az alapja az arctornának?
Bíró Éva: Mintegy 200 féle gyakorlat áll rendelkezésünkre. Ezek mellett nagyon fontosak a vonásainkat védő ellentartások is. Az ellentartások lényege, hogy a megdolgoztatni kívánt terület fölött – az izomfeszítések előtt – kezünkkel rögzítjük a bőrünket, hogy a gyakorlat során ne gyűrjük ráncosra, és ne törjük meg. Fontos, hogy a gyakorlatok megtanulásához mindenképpen szakember segítségére van szükség. Egy-egy rosszul végzett mozdulat ugyanis több kárt okozhat, mint hasznot. De ha elsajátítottuk a gyakorlatokat, akkor azok már otthon is végezhetők.

Cívishír: Miért kellett levédetni? Ez Magyarországon egyedülálló dolog? Valami forradalmian új?
Bíró Éva: Az arctornát a megalkotója, Bojtor Márta azért védette le, mert nemcsak Magyarországon egyedülálló, hanem Európában is. Tudomásom szerint külföldön is tartott már képzést. A másik ok, amiért szükség volt erre a lépésre, mert megpróbáltak hozzá nem értők is arctorna foglalkozásokat tartani úgy, hogy nem részesültek megfelelő oktatásban. Fontos, hogy mindenki csak szakképzett, oklevéllel rendelkező trénerhez jelentkezzen!

Cívishír: Ha ennyire jó, miért kopogtatnak mégis többen a plasztikai sebész ajtaján, mint a tornaklubban? Tényleg: a működésetek óta hányan vettek részt a foglalkozásaitokon?
Bíró Éva: Köztudott, hogy minden izomfejlesztés kitartást igényel. Vannak olyan hölgyek, akik gyorsan szeretnének drasztikus változást elérni, kevés energia befektetéssel, akár kockázatot is vállalva. Ez a torna egy szelíd módszer azoknak, akik természetes úton kívánják késleltetni az öregedés jeleit, félve például a botox injekciók okozta későbbi hatásoktól. Az arctorna kifejezetten az izommal dolgozik. A bőr csak az alatta lévő izomtömeg formájához igazodik, ami edzés híján puhulni kezd, majd az áll vonalában idővel megereszkedik. Ha az izmot karbantartjuk, az a helyén marad, és nem nyúlik meg a fölötte lévő arcbőr sem, így jó időre elkerülhető az igen költséges plasztikai műtét.
Mivel 2008 óta szinte minden nagyvárosban van arctorna tréner, a foglalkozásokon több száz jelentkezőnek megtanítottuk már a torna technikáit.

Cívishír: Kitartás szükséges tehát az eredményhez. Kinek van erre energiája/pénze/kedve/ideje? Vagyis: milyen társadalmi körből kerülnek ki a vendégek?
Bíró Éva: Az optimális hatás elérése érdekében heti 2 alkalom javasolt, kortól függően 3-4 hónapon át. Az eredményt néhány hét elteltével már látja saját magán, 2-3 hónap múlva pedig mások is észreveszik. Teljesen vegyes a réteg és az életkor is. 28-tól 65-ig mindenki jön, akinek fontos a külső megjelenés. Többnyire dolgozó nők, lányok, anyák járnak hozzám, akik fontosnak érzik, hogy karbantartsák az arcukat. Mivel késő délután tartom a foglalkozásokat, munka után beugranak egy arctornára, utána pedig feltöltődve, kipirult arccal, mosolygósan távoznak elrendezni a családot.

Cívishír: Kozmetikushoz ma már szép számmal járnak férfiak is. Mi a helyzet veletek? Vannak olyan férfiak Debrecenben, akik a testszagok megzabolázása, a szőrtelen mellkas és a feszes izmok mellett az arcuk fiatalon tartásával is foglalkoznak?
Bíró Éva: Voltak már férfi jelentkezőim, de az utolsó pillanatban mindig visszalépnek, mert szégyenlősek. Pedig a férfiak arcizma sokkal erősebb, a kötőszövetek sem olyan gyengék, mint a hölgyeké, az eredmény náluk sokkal hamarabb tapasztalható.

Szerző: B. Gergely Krisztina
forrás: http://www.civishir.hu
2010.05.26.
másodközlés a kiadó engedélyével

 
noknegyvenfelett WQW webkatalógus Linkgyűjtemény és RSS gyűjtemény www Weblink Linkgyűjtemény, Linkek
LinkBank anti spam MEGAPORT
ADP linkek - linkkatalógus Kötelező biztosítás Linkelő linkkatalógus PageRanker Katalógus társkereső WQW Webkatalógus WorldDirect Weblinkkatalógus autóbérlés
Kék Linktár Big Generation linktár Tonebox.net linkgyűjtemény Szolgáltatás linkgyűjtemény Linkkatalógus Seobaglyak Linkeskedjunk linkkatalógus Portal.hu
Sajtok Világa
Google PageRank