* Ma 2024. május 29., szerda, Magdolna napja van. Holnap Janka és Zsanett napja lesz.
* Címlap* Partnerkereső* Bejelentkezés* Szerzői Jogok* Adatvédelem* Impresszum
A mimikai izmok
Felhasználói értékelés: / 0
GyengeLegjobb 

Vitassuk meg a fórumon... hivatkozz a cikk címére !     Vissza a cikklistához...

A mimikai izmok

Az arcon az életkor növekedésével a ráncok kialakulását részben a bőr rugalmas rostjainak csökkenése, és a bőr alatti kötőszövet, zsírszövet petyhüdtsége okozza.


A mély, úgynevezett dinamikus ráncokat viszont az arcbőrhöz tapadó mimikai izmok hozzák létre. Ezek a mimikai izmok mindig ugyanott gyűrik meg bőrünket, és idővel mély karakter ráncokat alakítanak ki arcunkon. Ilyenek a homlok barázdák, a szem körül a szarkalábak és a száj körüli ráncok is. Ezeket az izmokat tudjuk megdolgoztatni az arctornával és ezért lehet hatásos a megfelelő kontroll mellett végzett arctorna!

Alakjuk szerint az izmok lehetnek: hosszú izmok, rövid izmok, széles, lemez alakú izmok, melyek lapos ínnal rögzülnek a csontokon, gyűrű alakú záróizmok. Az izmok eredő részét nevezzük az izom fejének. Az izmok eredhetnek 1-2-3-4- fejjel. Működésük szerint megkülönböztetünk: együttműködő izmokat, ellentétes működésű izmokat.

A működés


Az ízületben létrehozott mozgás iránya szerint az izmok lehetnek: hajlítók, feszítők, közelítők, távolítók, emelők, forgómozgást létrehozók, szűkítő-záróizmok, stb. Az izmok egyesével vagy csoportosan erős kötőszövetes lemez által alkotott rekeszekben helyezkednek el. Ezek a lemezek az izompólyák. A rendszeresen működtetett izmok rostjai megvastagodnak, miáltal az izmok tömege nő. A tartósan nyugalomban lévő izmok rostjai elvékonyodnak, ezáltal az izmok sorvadnak.

Nyakizmok

A nyak izmai három csoportba oszthatók: - felületes nyakizmok, - nyelvcsonti izmok, - mély nyakizmok.
A felületes nyakizmokhoz tartozik az emberi test egyetlen bőrizma, a platysma. A mellkastól (emlők bőrétől) húzódik kétoldalt, tónusával a nyak bőrét feszesen tartja, ill. az emlőket emeli (öreg embereknél tónusa csökken, ezért a nyak bőre kétoldalt lelóg).
A másik nagy felületes izom a fejbiccentő izom. Tónusával a fejet egyenesen tartja.  Elalváskor, ájuláskor a fej előre- vagy hátraesik. Az egyik oldali izom kontrakciója az arcot az ellenkező oldalra - felfelé fordítja. Veleszületett fejlődési rendellenesség esetén az egyik izom zsugorodott, a csecsemő nyaka ferde. A fej mozgásán kívül légzési segédizomként is működhet.

 

Fejizmok

A fejen elhelyezkedő izmoknak két nagy csoportja van: mimikai izmok, rágóizmok.

 • A mimikai izmok az arcon lévő nyílások szűkítése révén védőfunkciót látnak el, de a hangulat, lelkiállapot kifejezői is. Egy részük szerepet játszik a beszédben is. Számos izom tartozik ide, melyeket elhelyezkedésük alapján csoportosítunk: szem körüli izmok, orr körüli izmok, száj körüli izmok,

 • A szem körüli izmok közül legjelentősebb a szemrés körkörös záróizma, mely a szemhéjak pislogását, zárását. a szemhunyorítást végzi.

 • orr körüli izmok emberben csökevényesek, az orrnyílást szűkíteni és tágítani képesek (orrszárnyi légzés nehézlégzésnél).

 • A száj körüli izmokhoz tartozik a szájrés körüli körkörös záróizom, ami a szajrést szűkíti (csücsörítés, fütyülés stb.).
 • A többi izom hosszanti lefutású és a körkörös izomba sugárzik bele. A szájzugot emelik (nevetés), süllyesztik (sírás), a felső és alsó ajkat emelik, ill. süllyesztik stb. Funkcionális szempontból igen fontos a trombitás izom, mely a pofa vázát alkotja.


Működésének lényeges része a rágás segítése, a tápláléknak a fogak közé rendezése, a szopásban, beszédben való részvétel. Tónusuk hozzájárul a fogak normális elrendeződéséhez, a fogsorívek kialakulásához. A rágóizmokhoz négy pár izom tartozik. A száj zárását, nyitását, a rágáshoz fontos örlő mozgást végzik. Részt vesznek a beszédben is. Három pár izom zárja a szájat, egy pár nyitja, de ebben segítenek a nyelvcsonti izmok is.

 

A mimikai izmok:
 • Homlokizom lapos izom, a szemöldökdudorokon ered és a fejsisak bőnyéjén tapad (harántráncokat okoz a homlokon).
 • Szemöldökredőző izom a szemöldök alatt, az orrtőnél ered, és a szemgö dör külső-, felső szélén tapad (szemöldök összevonás).
 • A szem körizma gyűrű alakban veszi körül a szemet. A szemnyílást szűkíti, tágítja, a könnyet továbbítja.
 • Az orrtőizom függőleges kis izom, összefügg a homloki izommal.
 • Orrhátizom az orrszárnyakat mozgatja.
 • Orrlyuktágító izom az orrlyukak külső szélét fonja be. Az orrnyílást tágítja, szűkíti. A felsőajak négyszögű izma felhúzza a felsőajkat. Az orrtól jobbra és balra a felsőajak és a szemgödör alsó széle között foglal helyet.
 • Nagy járomizom a száj körizmán ered, és a járomcsonton tapad. A szájzugot köti össze a járomcsonttal (gyakori működése idézi elő a szarkalábakat).
 • A száj körizma a szájat gyűrű alakban veszi körül. Az ajkak összehúzásában, az ajak csúcsosításában játszik szerepet.
 • A nevetőizom nevetéskor a fülek fele húzza a szájat. Gyakori működése ráncokat eredményezhet. Az ún. arci gödröcskék a nevetőizom felépítésének köszönhető. Az alsó ajak négyszögű izma az alsó ajkat lefelé húzza (pl. ajakbiggyesztés).
 • Az alsó ajak háromszögű izma az ajkat lefelé görbíti (pl. sírásnál).
 • Az állizom nyalábjainak összefonódása hozza létre az áll gödröcskéjét. Legyezőszerűen terül szét az állon.
 • Az alsó ajak izmai (nevetőizom, a 3 és 4 szögű izom, állizom) a száj körizmán tapadnak és a széles nyakizomhoz kapcsolódnak.
 • A rágóizmok Nagy rágóizom a járomíven ered, az állkapocsszöglet külső részén tapad. Funkciója: Emeli az állkapcsot, segítségével zárjuk az állkapcsot.
 • A halántékizom a halántékcsont pikkelyén ered, és az állkapocs íznyúlványán tapad. Funkciója: Az állkapocs emelése.
 • Röpizmok az ékcsont röpnyúlványa és az állkapocs között helyezkednek el.

  A nyak izmai

 • A felületes nyakizmok közé tartozik a széles nyakizom, az egyetlen bőr izom, ami nem a csonton, hanem a nyak és az arc bőrében tapad.
 • A fejbiccentő izom a kulcscsonton és a szegcsonton ered, és a halánték csont csecsnyúlványán tapad. Tónuscsökkenéskor a fej előrebukik. A nyak felszínén kidomborodik.
 • A szíjizom az alsó nyakcsigolyán és a felső hátcsigákon ered és a fejbiccen tő izom alatt, a csecsnyúlványon és felső nyakcsigolyákon tapad.
  Funkciója: a bólintó mozdulatnál van.
 • A nyakizmok elülső csoportjának izmai: nyelvcsont alatti izmok nyelvcsont feletti izmok Ezek az izomcsoportok a száj nyitásában és a nyelésben játszanak szerepet. A mély nyakizmok a nyakcsigolyákon erednek és a felső bordákon tapadnak. A nyakhajlítás mellett, kisegítő légző izomként is működnek.
források:

- tankönyvtár: általános orvostudomány
- Dr Zayats Natális SOTE prezehntációja
- vizsgázz.hu
- plasztika.net
- medical-plasztika
- plasztika.ws
- kozmetikus képzés
 
noknegyvenfelett WQW webkatalógus Linkgyűjtemény és RSS gyűjtemény www Weblink Linkgyűjtemény, Linkek
LinkBank anti spam MEGAPORT
ADP linkek - linkkatalógus Kötelező biztosítás Linkelő linkkatalógus PageRanker Katalógus társkereső WQW Webkatalógus WorldDirect Weblinkkatalógus autóbérlés
Kék Linktár Big Generation linktár Tonebox.net linkgyűjtemény Szolgáltatás linkgyűjtemény Linkkatalógus Seobaglyak Linkeskedjunk linkkatalógus Portal.hu
Sajtok Világa
Google PageRank